https://www.naturalsite.pl/Suplement-diety-na-wzmocnienie-serca-Zambroza-NSP-gratis-p921

Nature's Sunshine zebrała najzdrowsze owoce i naturalne składniki z całego świata i połączyła je w jeden pyszny napój - Zambrozę. Jest on wypłeniony zdrowymi bioflawonoidwami, ksantonami i innymi silnymi przeciwutleniaczami. 

Zanim odpowiemy na pytanie, czym są przeciwutleniacze musimy przyjrzeć się bliżej tzw. wolnym rodnikom. 

Czym są wolne rodniki?

To nic innego jak niesparowane atomy. Każdy atom tlenu ma na swojej ostatniej orbicie parzystą liczbę elektronów. Zdarza się jednak, że jeden elektron gdzieś się zgubi (np. w procesie przemiany tlenu w mitochondriach) i w atomie pojawia się "wyrwa". Traci on wtedy równowagę i zaczyna gwałtownie poszukiwać brakującego ogniwa. Szuka go w najbliższym otoczeniu i robi to szybko. Gdy tylko na swej drodze napotka prawidłowy atom, atakuje go, by odebrać mu potrzebny elektron. W ten sposób staje się posiadaczem parzystej liczby elektronów na ostatniej orbicie, ale napadnięty przez niego i ograbiony z jednego elektronu atom sam staje się wolnym rodnikiem "z wyrwą do zatkania". Wyrusza więc na łów. Tak koło się zamyka.

Co powodują wolne rodniki?

Wolne rodniki w odpowiedniej ilości pełnią funkcję wsparcia dla systemu odpornościowego. Jeśli równowaga między wolnymi rodnikami a neutralizującymi je antyoksydantami jest zachowana, nie ma zagrożenia dla zdrowia.  Jednak kiedy jest ich za dużo, stają się czynnikiem chorobotwórczym. Zagrożenie dla zdrowia pojawia się, gdy występuje nadmiar rodników i przeciwutleniacze nie nadążają z ich dezaktywacją. Mamy wówczas do czynienia z tzw. stresem oksydacyjnym. Między innymi są one przyczyną zmian w kodzie genetycznym, które mają znaczący wpływ na rozwój różnych nowotworów. Mogą także wpływać na rozwinięcie się takich chorób jak: demencja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, udar mózgu, zaćma, łuszczyca, astma, nadciśnienie, miażdżyca, zawał serca, cukrzyca, nieżyt żołądka, niewydolność nerek oraz zwyrodnienia stawów. Ponadto wolne rodniki szkodzą również naszej urodzie i przyczyniają się do szybszego starzenia się. Naruszają bowiem włókna kolagenowe i elastynowe skóry, co prowadzi do powstawania zmarszczek.


Jak ich unikać?

Oto kilka czynników, które wpływają na szybsze wytwarzanie się wolnych rodników i których należy unikać:

  • Palenia papierosów
  • Nadużywania alkoholu
  • Wdychania spalin
  • Częstego przebywania na słońcu
  • Zażywania dużej ilości leków
  • Życia w stresie
  • Małej ilości odpoczynku
  • Częstego jedzenia potraw wędzonych oraz grillowanych

Możemy jednak skutecznie redukować negatywny wpływ wolnych rodników na nasze zdrowie przez dostarczanie naszemu organizmowi antyoksydantów. Dlatego bardzo ważna jest dieta, którą prowadzimy. Warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi nie tylko witamin oraz substancji odżywczych, ale także przeciwutleniaczy. Dieta owocowo-warzywna stanowi zatem bogate źródło antyoksydantów i przechodząc na taki tryb żywienia, nie tylko dbamy o dobrą linię, ale także o swoje zdrowie.


Do czego służą antyoksydanty w organizmie człowieka? 

Przeciwutleniacze, jak inaczej nazywane są antyoksydanty, są naturalnymi substancjami, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Ich dodatkowych działaniem jest spowalnianie procesów starzenia. Działanie antyoksydacyjne wykazuje zarówno spożywanie produktów zawierających dużą dawkę witaminy C, A i E, jak i zażywanie suplementów czy traktowanie skóry wysokiej jakości kosmetykami, które na liście składników posiadają wspomniane związki.

Jak działają najsilniejsze antyoksydanty? Przede wszystkim - hamują reakcje utleniania zachodzące na poziomie komórkowym. Już niewielkie dawki antyoksydantów blokują powstawanie wolnych rodników. Te ostatnie to cząsteczki posiadające wolny elektron, powstające w trakcie oddychania komórkowego. Wolne rodniki przez fakt posiadania wolnego elektronu mają tendencję do "podbierania" elektronów od innych cząsteczek, powodując tym samym reakcję łańcuchową. W ograniczonym zakresie proces ten ma zbawienne dla organizmu skutki - w ten sposób komórki "uczą się" o wirusach i bakteriach. Jeśli jednak wolnych rodników jest zbyt dużo, jesteśmy bardziej podatni na rozwijanie się chorób takich jak miażdżyca, nowotwory czy cukrzyca. Naturalne polifenole zapobiegają takiemu rozwojowi wypadków.

Być może słyszałeś o zjawisku, jakim jest stres oksydacyjny. To wynik zaburzonej równowagi między procesami prooksydacyjnymi a antyoksydacyjnymi. Mówiąc prościej, to sytuacja, gdy w organizmie dochodzi do nadmiernego nagromadzenia wolnych rodników, inicjujących uszkodzenia na poziomie komórkowym.

Gotowanie, smażenie i pieczenie może zmniejszać ilość antyoksydantów w pożywieniu, jednak nie eliminuje ich całkowicie. Gdy nie jest możliwe spożywanie warzyw i owoców na surowo - jedz je po obróbce termicznej.
Jeśli zależy Ci na tym, aby urozmaicić swoją dietę o witaminy i antyoksydanty, koniecznie sięgaj po warzywa i owoce sezonowo dostępne w Twojej lokalizacji.

Co to jest stres oksydacyjny?

O stresie oksydacyjnym (tlenowym) mówimy w momencie zachwiania równowagi pomiędzy ilością antyoksydantów i wolnych rodników w organizmie. Nadmiar produkcji tych drugich związany jest z niezdrowym trybem życia.
Konsekwencją zanieczyszczenia organizmu są poważne schorzenia, w tym nowotwory, choroby układu oddechowego i nerek, zaburzenia hormonalne. Chory może się też zmagać z degenerującymi układ nerwowy Parkinsonem i Alzheimerem, jak również problemami z układem sercowo-naczyniowym, które mogą skończyć się zawałem serca.
Uogólniając, stres oksydacyjny to zanieczyszczenie organizmu, do którego dochodzi w komórkach. „Winowajcami” takiego stanu są wolne rodniki, czyli cząsteczki, które nie posiadają na swojej orbicie elektronu. Aby go uzupełnić są zdolne do utleniania cząsteczek sąsiednich. Fizjologiczne ilości wolnych rodników zapewniają prawidłowe funkcjonowanie komórkom, jednak ich nadmiar prowadzi do uszkadzania komórek i zaburza pracę organizmu. 



Stres żywieniowy, wywołany niezdrową dietą, sprzyja stresowi oksydacyjnemu. Wspomniane zjawiska mogą prowadzić do insulinooporności, rozregulowanych szlaków metabolizmu, chorób układu krążenia i cukrzycy. Jeśli chcesz złagodzić stres oksydacyjny, przejdź na dietę bogatą w przeciwutleniacze. Uwzględnij w niej owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. 

Różne badania powiązały stres oksydacyjny z genetycznymi chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak choroba Parkinsona lub Huntingtona. Wspomniane zjawisko może również powodować zmiany w wyglądzie, związane z wiekiem. Chodzi tutaj przede wszystkim o utratę elastyczności skóry, łysienie, zmarszczki i siwienie włosów. 
Badania dowodzą również, że astma i przewlekła obturacyjna choroba płuc są związane ze stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki nasilają stan zapalny, aktywując różne kinazy obejmujące szlaki i czynniki transkrypcyjne. Niski poziom przeciwutleniaczy może prowadzić do cukrzycy i reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w procesie starzenia. Kumulacja reaktywnych form tlenu uszkadza DNA, a także wywołuje zmiany w cząsteczkach białek i lipidów w komórkach. Z biegiem czasu komórka traci swoje funkcje i umiera. W konsekwencji cierpi na tym tkanka, a organizm szybciej się starzeje. Kiedy ilość wolnych rodników przekraczają zdolności antyoksydacyjne komórek może dojść do groźnych uszkodzeń.  Wielu naukowców twierdzi, że istnieje ściśle regulowany system, który pozwala modulować reakcję organizmu na stres oksydacyjny. 

Czym są bioflawonoidy i jaka jest ich funkcja?

Bioflawonoidy, to liczna grupa organicznych związków chemicznych występujących w owocach, warzywach i innych roślinach – obecnie wyróżnia się około 8 tysięcy tego typu substancji roślinnych. Bioflawonoidy nadają roślinom i owocom kolorowe zabarwienie, a jednocześnie chronią je przed szkodliwymi wpływami czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczenie powietrza i niekorzystne warunki atmosferyczne.
Substancje te pełnią też funkcję naturalnych insektycydów, czyli chronią rośliny przed żerującymi na nich owadami, naturalnych fungicydów (chronią rośliny przed grzybami i pleśniami) oraz naturalnych antyoksydantów.


Zambroza zawiera składniki bogate w bioflawonoidy i przeciwutleniacze. Bioflawonoidy wspomagają wchłanianie witaminy C, podnoszą kondycję naczyń włosowatych oraz biorą udział w tworzeniu kolagenu. Ponadto wspierają układ odpornościowy organizmu. Przeciwutleniaczne przeciwdziałają szkodliwemu funkcjonowaniu wolnych rodników i wpływają korzystnie na każdy organ i układ w organizmie człowieka. Jednym z najważniejszych składników Zambrozy jest mangostan, owoc występujący we wschonich krajach tropikalnych np. w Tajlandii. Owoc mangostanu to najlepsze źrodło związków zwanych ksantonami, które wspierają układ odpronościowy i sercowo-naczyniowy.