https://www.naturalsite.pl/Suplement-diety-na-energie-zyciowa-Ashwagandha-NSP-gratis-p1177?force=1

Ashwagandha to zielona roślina, będąca częścią rodziny psiankowatych, do której należą również pomidory czy papryka. Porasta głównie suche regiony Indii, ale występuje także na niskiej jakości piaszczystych glebach zasadowych północnej Afryki i Bliskiego Wschodu (wszak stanowi też ważny element tradycyjnej medycyny chińskiej). Jej krzew potrafi osiągnąć wysokość 1,5 m, a długość owalnych liści może dochodzić nawet i do 15 cm. Owoce ashwagandhy przypominają zaś wizualnie mieszankę naszych jagód z pomidorem cherry i to właśnie one – podobnie jak korzeń czy małe, żółto-zielone kwiaty w kształcie gwiazdy, są jednym z najcenniejszych składników leczniczych rośliny, choć używa się każdej jej części: od liści, przez nasiona, po kwiaty i korzeń.

Ashwagandha przede wszystkim ceniona jest ze względu na pozytywny wpływ na siły witalne, czyli ogólną kondycję ciała i umysłu. Spożywanie witanii ospałej (Withania somnifera) polecane jest osobom, które chcą wzmocnić swoją kondycję fizyczną, a także tym z nas, których życie wymaga wytężonej pracy umysłowej, wysokiego poziomu koncentracji oraz dużej odporności psychicznej. Ashwagandha wykazuje działanie antystresowe oraz pobudzające receptory mózgowe, co związane jest z obecnością w korzeniu rośliny licznych glikowitanolidów.

Ashwagandha polecana jest osobom narażonym na działanie metali ciężkich. Działanie ashwagandhy chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem toksycznych związków, zapewniając jej barierę ochronną. Preparaty zawierające ashwagandhę są skuteczne w terapii zwyrodnienia stawów.

Szerokie spektrum zastosowań, jakie posiada sproszkowany korzeń ashwagandhy sprawia, że wykorzystuje się go z powodzeniem jako środek wspomagający walkę naszego organizmu z przeróżnymi dolegliwościami. Może być stosowany pomocniczo m.in. do leczenia:

  • infekcji skóry
  • zaburzeń snu
  • reumatyzmu
  • nerwicy
  • zaparć
  • depresji
  • załamań nerwowych
  • astmy
  • gruźlicy
  • anemii
Oprócz tego ashwagandha wspiera też funkcje odpornościowe organizmu, zwiększając jego wytrzymałość i ograniczając degenerację komórek mózgowych, oraz stabilizując poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Wśród licznych właściwości ashwagandhy – oprócz wymienionych powyżej najpopularniejszych zastosowań, jej pozytywne oddziaływanie może również:

  • Zwiększyć siłę i masę mięśniową
  • Obniżyć poziom cholesterolu
  • Wspomaga pracę tarczycy przy jej niedoczynności
  • Łagodzić zmęczenie nadnerczy
  • Podnieść wytrzymałość
  • Wpływać na sen

Roślina daje szerokie spektrum wsparcia dla organizmu i dzięki swojej adaptogennej zawartości dostosowuje jego funkcjonowanie do aktualnego stanu i kondycji.

Ashwagandha – przeciwwskazania

Niestety, istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania preparatów opartych o ashwagandhę. Ashwagandha nie powinna być przyjmowana przez:

  • kobiety będące w ciąży i w czasie laktacji;
  • osoby zażywające leki uspokajające, nasenne, przeciwpadaczkowe oraz niektóre leki przeciwbólowe; ryzyko interakcji dotyczy m.in. leków takich jak klonazepam czy diazepam (np. Relanium);
  • dzieci.
Przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu preparatu zawierającego ashwagandhę, warto udać się na konsultację lekarską.

Ashwagandha, jako suplement diety. 

Ashwagandha występuje w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. W tabletkach czy kapsułkach znajduje się już gotowy ekstrakt, natomiast proszek należy przygotować przed użyciem poprzez sporządzenie odwaru, czyli gotowanie go w wodzie. Przed zakupem należy zwrócić uwagę na jakość preparatu.