https://www.naturalsite.pl/Suplement-diety-kwasy-tluszczowe-Super-Omega-3-NSP-gratis-p212

Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (zaliczanych do NNKT), ponieważ zawierają w swojej budowie więcej niż jedno wiązanie podwójne. Warto zwrócić uwagę na nazewnictwo kwasów tłuszczowych, jest ono związane z ich budową chemiczną. 

Jakie mają znaczenie dla naszego organizmu? 

Kwasy tłuszczowe omega-3, maja fundamentalne znaczenie dla funckjonowania naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla tkanki mózgowej, syntezy hormonów, oraz błony komórkowej każdej komórki. 

Źrodła kwasów omega-3 w diecie: 
  • świeży łosoś
  • wędzona makrela
  • świeża makrela
  • pstrąg
  • mintaj
  • panga
  • śledz solony 
  • sardynki w oleju 
  • karp 
Jakie są objawy w przypadku niedoboru kwasów omega-3 w organizmie? 
  • osłabiona odporność 
  • częste infekcje 
  • alergie
  • rozwój nadciśnienia 
  • miażdzyca
  • zaburzenia koncentracji i pamięci
  • stany depresyjne 
Długotrwały niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może doprowadzić do poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, czy nawet do ryzyka choroby nowotworowej. Dodatkowo można zauważyć narastające problemy ze skórą i włosami. Włosy zaczynają wypadać i tracić blask, natomiast skóra staje się znacznie przesuszona. 

Funkcje, jakie pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w naszym organizmie:
  • Zmniejszają poziom triacylogliceroli we krwi
  • Hamują krzepnięcie krwi 
  • Redukują ciśnienie tętnicze krwi 
  • Działają przeciwzapalnie 
  • Ograniczają wystąpienie ryzyka cukrzycy typu 2
  • Skuteczne w walce z depresją
  • Działają przeciwnowotworowo 
  • Są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci 
Omega-3 rodzaje kwasów:
  • ALA (kwas α-linolenowy)

Kwas α-linolenowy daje początek kwasom z grupy omega-3 – związek ten jest przekształcany w organizmie w inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Z kwasu ALA w organizmie może powstać kwas EPA, następnie z kwasu eikozapentaenowego powstaje kwas dokozaheksaenowy. 

  • DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Kwas DHA występuje w błonach komórkowych organizmu. Jest to związek, który wpływa korzystnie na komórki układu nerwowego, w szczególności należy zwrócić uwagę, że kwas dokozaheksaenowy stanowi element budulcowy błon komórkowych neuronów kory mózgowej. Badania wykazują, iż DHA stymuluje wzrost komórek nerwowych. Działanie tego związku przekłada się pozytywnie na neurony powodując powstanie komórek o większym rozgałęzieniu oraz o dłuższych wypustkach. Kwas DHA jest również istotnym elementem budulcowym błon komórkowych komórek siatkówki oka, czyli czopków i pręcików. Z kwasu mogą również powstać związki o działaniu przeciwzapalnym oraz cytoprotekcyjnym.

  • EPA (kwas eikozapentaenowy)

Kwas EPA jest związkiem, którego działanie widoczne jest w układzie sercowo-naczyniowym. Z kwasu eikozapentaenowego powstają w organizmie między innymi związki wpływające na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych oraz działające antyagregacyjnie. 

Dlaczego Super Omega 3 EPA? 

Super Omega 3 EPA to produkt, który zawiera kwasy tłuszczowe będące jednymi z czterech podstawowych tłuszczów, które organizm przyswaja z pokarmu. Kwasy tłuszczowe Omega 3 potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie korzystnie wpływają przede wszystkim na układ krążenia.

Kwasy tłuszczowe zawarte w produkcie Super Omega 3 EPA to:
• EPA – kwas eikozapentaenowy
• DHA – kwas dokozaheksaenowy

Liczne właściwości prozdrowotne kwasów omega-3 sprawiają, że są one niezbędnym elementem diety. Spożywaj je regularnie i ciesz się dobrym zdrowiem fizycznym, jak i zarówno psychicznym.