Kozie colostrum, czyli codzienne wsparcie naszego zdrowia

Zwiększenie odporności jest jedną z najważniejszych rzeczy, którą możemy zrobić dla dobra naszego organizmu. Układ odpornościowy jest naturalnym mechanizmem obronnym, który kontroluje i chroni nasz organizm przez 24 godziny dziennie, cały czas w trakcie naszego życia. Chroni nas przed agresorami zewnętrznymi, jak na przykład bakterie, wirusy, pasożyty, pleśnie, ciała obce, ale również przed naszymi własnymi komórkami, które mogą zostać zmutowane przez wirusy, promieniowanie lub komórki nowotworowe.

Co to jest kozie colostrum?

Jest to suplement diety, który w 100% wspomaga organizm człowieka w zdrowiu i chorobie. Colostrum kozie produkowane jest w gruczołach mlekowych tuż przed porodem i następnie jeszcze około 2-4 dni po porodzie. Jego skład jest wyjątkowy i znacząco różni się od znanego nam dojrzałego mleka ssaków. Głownym zadaniem colostrum jest ochrona noworodków w pierwszych dniach i tygodniach życia przed infekcjami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego, kiedy ich organizmy nie są jeszcze zdolne do reakcji odpornościowej i produkcji własnych przeciwciał. Noworotki dzięki colostrum otrzymują gotowe przeciwciała od matki co ma wpływ nie tylko na ich aktualną odporność, ale i uzyskanie odpowiednich sił odpornościowych od początku życia, ale i ogólną ważną przez całe życie zdolność do lepszej obrony przed wieloma chorobami. Nie jest możliwe wyprodukowanie colostrum ani zastąpienie go żadną substancją chemiczną czy syntetyczną, ponieważ jest ono wyjątkowa. W ostatnim czasie naukowcy koncentrują swoją uwagę przede wszystkim na colostrum pochodzącym od kozy, ponieważ jest uważane za nawet trzykrotnie silniejsze niż krowie, a zatem wielokrotnie silniejsze niż ludzkie. 

Jakie są substancje czynne zawarte w koizm colostrum?

Przede wszystkim są to aminokwasy. Są ważnym materiałem budulcowym do produkcji białek w organizmie. W siarze koziej znajduje się 26 różnych aminokwasów. Czynniki odpornościowe, czyli immunoglobuliny. To przeciwciała, które pomagają nam bronić nasz organizm przed przedostaniem się do niego obcych antygenów, w ten sposób, że potrafią je rozpoznać, oznaczyć i nawet zlikwidować. W ludzkim organizmie funkcjonuje pięć rodzajów immunoglobulin o różnych cechach. Kolejną substancją są czynniki wzrostu, które mają pozytywny wpływ na metabolizm, wspomagają zwiększenie produkcji immunoglobulin, co wpływa na układ odpornościowy. Oczywiście występują jeszcze witaminy z grupy B, A, E, C, D, kwas foliowy czy też koenzym Q10. Enzymy są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, mają wływ na przebieg i kierowanie wszystkimi reakcjami w naszym organizmie. W siarze kóz zawarty jest enzym telomeraza, który pomaga spowolnić proces starzenia komórek w naszym organizmie.

Jakie właściwości ma kozie colostrum?

- układ odpornościowy: ochrona i prawidłowe funkcjonowanie
- jelita: pozytywne działanie na błonę śluzową jelita i ochrona przed infekcjami pochodzącymi z pożywienia, namnożenie zdrowej mikroflory jelitowej
- skóra: hamuje wzrost bakterii w przypadku chorób skórnych, wspomaga produkcję kolagenu,
szybszą regenerację skóry, spowolnienie starzenia się skóry
- u sportowców: ochrona przed zbyt szybkim wydalaniem białek, szybsza i lepsza regeneracja po wysiłku sportowym, włącznie obniżenia zmęczenia mięśni, zwiększenie wydajności
- stany zapalne dróg oddechowych
- alergie
- infekcje układu trawiennego, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy
- cukrzyca i otyłość
- zaburzenia odporności
- choroby nowotworowe
- leczenie antybiotykami
- spowolnienie procesu starzenia się komórek

Suplement diety Colostrum FinClub

Zawiera w skoncentrowanej formie różne biologiczne substancje aktywne, antywirusowe, antybakteryjne i inne. Zawiera siarę kozy. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w eliminowaniu szkodliwych wirusów i bakterii. Pomaga wzmacniać również odporność bierną. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga przyspieszać regenerację sił, również przy intensywnym wysiłku fizycznym.

FinClub produkuje swoje suplementy diety z jak największą dbałością. Siara kóz pochodzi od hodowców kóz z Czech i Słowacji. Zbiór jest prowadzony na wybranych farmach, gdzie po porodzie koza wraz z koźlęciem jest oddzielana od stada, aby nie doszło do wypicia siary przez pozostałe młode. Po tym, jak koźle dostatecznie się napije, pozostała część siary zostaje oddojona i przetworzona. Jednocześnie pobierane są i wysyłane do laboratorium próbki siary w celu wykazania jakości mleka. Jeśli któraś z próbek zebranej siary nie odpowiada normom, colostrum jest eliminowane z dalszego przetwarzania.